Het proces

Vanuit wijkbelangen Bargeres kwam de vraag om een schetsontwerp te maken van een kunstwerk voor de nieuwe rotonde van Bargeres. In juli 2020 ben ik daarmee aan het werk gegaan.

Voor het ontwerp van het kunstwerk, heb ik me eerst verdiept in de geschiedenis van de wijk. Hoe is Bargeres ontstaan en wat was er daarvoor.
De landschappelijke aspecten spraken het meest tot de verbeelding. De hoogteverschillen in het oostelijke deel van de wijk en de houtwallen aan de westkant, die mee zijn genomen in de plannen van de bouw van de wijk. Het meest opvallende is het oranjekanaal dat de wijk resoluut doormidden snijdt. En ook het unieke stratenplan met hofjesstructuur allemaal verbonden door de Brinkenweg.

Vanuit de historische gedachte en de vraag om natuurlijke materialen ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan met zwerfkeien. Echter voor deze rotonde is een uniek en vooral eigen ontwerp nodig en op veel plekken in Emmen en omgeving zijn zwerfkeien te vinden en gebruikt. Daarnaast is het een grote rotonde en die vraagt om een groter kunstwerk zodat het niet wegvalt.
Ik heb de mogelijkheden onderzocht om met hout aan de slag te gaan, ter verwijzing naar de houtwallen.
Verschillende ontwerpen hebben de revue gepasseerd.

Grabber

Tijdens het het schetsen met verschillende materialen (klei, karton, op papier en digitaal) richte ik me vooral op de Brinkenweg, het Oranjekanaal en de hoogteverschillen.
Vanuit de vorm van de Brinkenweg en het Oranjekanaal is ‘Grabber’ geboren, een hond. Grabber staat symbool voor het huiselijke (Bargeres is een woonwijk) waar mensen spelen en slapen. Grabber staat in dezelfde richting als de Brinkenweg is gesitueerd en begroet zo iedere bezoeker die de wijk in komt. Al staat hij als bewaker bij de ingang, hij heet iedereen welkom en geniet in zijn weitje van de wilde bloemen en insecten. Zijn halsband is het Oranjekanaal, Niet om hem vast te leggen maar het maakt hem herkenbaar en uniek. Thuis kun je jezelf zijn en dat symboliseert de muts

Uitvoering

Voor de uitvoering van een groter kunstwerk op de rotonde met een massievere vorm is de beste oplossing om met beton te werken. Beton heeft veel voordelen: het is onderhoudsarm, kan lang mee en het is hufterproof.
De hoogte is rond de 4 meter afhankelijk van de precieze berekeningen van de kosten, inclusief fundament waarop hij verankerd is. De ondergrond van de rotonde is een weide van lage wilde inheemse bloemen aangelegd op advies van een expert rekening houdend met de plaats en omstandigheden.

Interesse in mijn werk?

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op.